3 Naus amb més de 1000 m²
Flota de 34 camions
7 molls de càrrega
296 clients

La Universitat de Barcelona posa en marxa la Càtedra UB de Logística i Gestió Duanera

La Càtedra UB de Logística i Gestió Duanera aspira a ser un referent de la recerca, la formació i la transferència de coneixement en logística i gestió duanera, a més de generar un ecosistema estratègic per a l’economia catalana.

La Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Institute for Careers and Innovation in Logistics and Supply Chain (ICIL) com a entitat patrona, ha posat en marxa la Càtedra UB de Logística i Gestió Duanera.

Aquesta Càtedra vol contribuir a donar resposta al dèficit de professionals que coordinin amb solvència les sortides de les mercaderies fins al lliurament al client. Això inclou gestionar el transport i la documentació necessària per a l’exportació i les duanes, així com el contacte amb els operadors logístics. Així mateix, la Càtedra vol respondre al dèficit en recerca i a la falta de publicacions sobre duanes, logística, transport i gestió del comerç exterior amb una visió integral del comerç internacional.   

En la presentació de la Càtedra, celebrada recentment en el Paranimf de la Universitat de Barcelona, van participar el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia; la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos; el diputat del Parlament de Catalunya, Ramon Tremosa; el director de la Càtedra, Òscar Mascarilla; i el director general de ICIL, Xavier Rius.

El rector de la UB, Joan Guàrdia, va constatar “el caràcter emergent del sector de la logística, amb valors que el converteixen en una xarxa viva de comunicació i de transport”. Per aquesta raó, des de la Universitat “hem d’oferir una formació ajustada a sectors sensibles com aquest”. En aquesta línia, va assenyalar la importància que la formació universitària arribi a tots els col·lectius i a tots els àmbits de coneixement, motiu pel qual “la Universitat promou acords de col·laboració amb entitats i institucions com el rubricat amb ICIL”.

Pel seu pate, el professor d’Economia i director de la Càtedra, Òscar Mascarilla, va assenyalar que la logística “és el gran sector estratègic de l’economia catalana” i que Barcelona “és l’enclavament idoni per al sector logístic en el sud d’Europa, amb un ecosistema industrial sòlid molt obert al món, una posició geoestratègica i amb un hub logístic integrat per un dels ports més importants del Mediterrani, un aeroport, la Zona Franca i diverses zones logístiques”. Així mateix, va destacar “la presència de diversos operadors especialitzats, tant locals com internacionals, que necessiten una universitat com la UB que generi recerca i transferència de coneixement”. Màscara va recordar que la UB imparteix dos màsters líders a Europa, el de Logística i Comerç Internacional i el de Dret i Gestió Duanera, que vinculen la logística amb la gestió de les importacions i exportacions i amb els tràmits duaners. Des dels dos màsters, i amb la nova càtedra, es vol generar en la UB un ecosistema de recerca i de docència que uneixi el coneixement dels acadèmics amb el dels professionals del sector.

En la presentació de la Càtedra també va intervenir Emma Cobos, directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, que va posar en relleu el paper del Port en la creació de llocs de treball i en l’impuls del comerç internacional, destacant, així mateix, el compromís de l’enclavament amb la sostenibilitat.

Mentre que Ramon Tremosa, diputat en el Parlament de Catalunya i professor de la UB, va recordar la importància estratègica del Mediterrani a escala mundial i va qualificar la logística de “amic invisible”, al mateix temps que la va definir com un sector capital.

Finalment, el director de ICIL va manifestar que aquesta entitat “ha estat vinculada, des dels seus inicis, a l’àmbit de la logística i la cadena de subministrament des d’un vessant de praxi, però també de recerca de noves tendències i models de gestió”. Per aquesta raó, “quan va sorgir la idea de la Càtedra, pensem que, unint els nostres esforços amb els de la Universitat de Barcelona, podíem donar una resposta molt més potent a aquesta inquietud”, va concloure. 

La Càtedra UB de Logística i Gestió Duanera creada amb la col·laboració de ICIL aspira a ser un referent de la recerca, la formació i la transferència de coneixement en logística i gestió duanera, a més de generar un ecosistema estratègic per a l’economia catalana.

Ves al contingut